exchangefreaks.com Forum Index
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister   ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

HTTP Virtual server Instance Failing

 
Post new topic   Reply to topic    exchangefreaks.com Forum Index -> MS Exchange Clustering
Author Message
Nitika Gupta



Joined: 05 Aug 2007
Posts: 6

PostPosted: Mon Dec 31, 2007 9:10 am    Post subject: HTTP Virtual server Instance Failing Reply with quote

I have added a new node to an existing Exchange cluster.
Configuration: Windows server 2003 SP2, Exchange 2003 Enterprise SP2.

Issue: HTTP virtual server instance faling, WWW service is not started, IIS
shows default website stopped.

I start the WWW service manually, start the wesbite manually and then try to
briing HTTP virtual server Instance online. It fails and the service and the
website again stops.
No Event Ids generated pointing to the cause.

It was a 4 node cluster where 2 new nodes were being added. One as active
and one as passive.
I'm configuring the active node at this momemt on which HTTP virtual server
instance is not coming online.

Thanks and Regards,
Nitika

Archived from group: microsoft>public>exchange>clustering
Back to top
View user's profile Send private message
Oliver Moazzezi [MVP]



Joined: 02 Oct 2007
Posts: 583

PostPosted: Mon Dec 31, 2007 8:53 pm    Post subject: Re: HTTP Virtual server Instance Failing Reply with quote

So this is an A/A/P/P cluster? You say one of the new nodes you've added is
active, so you are running 2 EVS' correct?

You may have a corrupt DS2MB key (Directory Services to MetaBase).

What are the Event Logs generating? and again can you confirm this is a
second EVS within the cluster and the original has no issues.

Oliver
Back to top
View user's profile Send private message
Nitika Gupta



Joined: 05 Aug 2007
Posts: 6

PostPosted: Mon Dec 31, 2007 1:05 pm    Post subject: Re: HTTP Virtual server Instance Failing Reply with quote

Hi Oliver,
It was initialy a 4 node4 cluster: A/A/A/P. Now we are adding two more nodes
to it : A/P
This would make it 6 node cluster: 4 A / 2 P
The 5th node that I'm talking about is the one we are adding as active node.
This would be forth Virtual server. I already have 3 running succesuflly.

No event ID that can oint this failure.

Thanks,
Nitika

"Oliver Moazzezi [MVP]" wrote:

> So this is an A/A/P/P cluster? You say one of the new nodes you've added is
> active, so you are running 2 EVS' correct?
>
> You may have a corrupt DS2MB key (Directory Services to MetaBase).
>
> What are the Event Logs generating? and again can you confirm this is a
> second EVS within the cluster and the original has no issues.
>
> Oliver
>
>
>
>
Back to top
View user's profile Send private message
Oliver Moazzezi [MVP]



Joined: 02 Oct 2007
Posts: 583

PostPosted: Mon Dec 31, 2007 9:22 pm    Post subject: Re: HTTP Virtual server Instance Failing Reply with quote

Hi,

Ok understood.

If the HTTP virtual server is failing it could very well be the DS2MB key
that is the issue. You can delete it using Metabase Explorer and it will be
rebuilt when you next bring the EVS online, alternatively you can enter this
regkey

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeMU\Parameter≠s


Value Name: VerifyConsistency
Data Type: REG_WORD
Radix: Hexidecimal
Data Value: 1


Reboot.

Note, this key will rebuild the metabase everytime, so you may want to
remove it after you've implemented it, whether it fixes your issue or not.
No harm will come from having this key.

I do find it very strange there is absolutely nothing in the Event Logs -
makes it very hard to help you, is it only this node that has issues with
this EVS?

If you have no further information you may benefit from calling PSS.

Oliver
Back to top
View user's profile Send private message
Nitika Gupta



Joined: 05 Aug 2007
Posts: 6

PostPosted: Tue Jan 01, 2008 6:49 pm    Post subject: Re: HTTP Virtual server Instance Failing Reply with quote

Hi Oliver,

Recreating metabase didn't help.

The only event Ids generated are:

Event Type: Error
Event Source: ClusSvc
Event Category: Failover Mgr
Event ID: 1069
Date: 1/1/2008
Time: 1:43:10 PM
User: N/A
Computer: ASHKG305
Description:
Cluster resource 'Exchange HTTP Virtual Server Instance 103 (ASHKGEX4)' in
Resource Group 'Exch2k3 Virtual Server 4' failed.

For more information, see Help and Support Center at
http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.

Event Type: Information
Event Source: Service Control Manager
Event Category: None
Event ID: 7035
Date: 1/1/2008
Time: 1:43:10 PM
User: ASIA\as_cn_es_cluster
Computer: ASHKG305
Description:
The World Wide Web Publishing Service service was successfully sent a stop
control.

For more information, see Help and Support Center at
http://go.microsoft.com/fwlink/events.asp.


Event Type: Error
Event Source: MSExchangeCluster
Event Category: Services
Event ID: 1005
Date: 1/1/2008
Time: 1:43:10 PM
User: N/A
Computer: ASHKG305
Description:
Exchange HTTP Virtual Server Instance 103 (ASHKGEX4): The IsAlive check for
this resource failed.

For more information, click http://www.microsoft.com/contentredirect.asp.
Data:
0000: 46 27 00 00 F'..

Brgds,
Nitika


"Oliver Moazzezi [MVP]" wrote:

> Hi,
>
> Ok understood.
>
> If the HTTP virtual server is failing it could very well be the DS2MB key
> that is the issue. You can delete it using Metabase Explorer and it will be
> rebuilt when you next bring the EVS online, alternatively you can enter this
> regkey
>
> HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSExchangeMU\Parameter­s
>
>
> Value Name: VerifyConsistency
> Data Type: REG_WORD
> Radix: Hexidecimal
> Data Value: 1
>
>
> Reboot.
>
> Note, this key will rebuild the metabase everytime, so you may want to
> remove it after you've implemented it, whether it fixes your issue or not.
> No harm will come from having this key.
>
> I do find it very strange there is absolutely nothing in the Event Logs -
> makes it very hard to help you, is it only this node that has issues with
> this EVS?
>
> If you have no further information you may benefit from calling PSS.
>
> Oliver
>
>
>
Back to top
View user's profile Send private message
Oliver Moazzezi [MVP]



Joined: 02 Oct 2007
Posts: 583

PostPosted: Thu Jan 03, 2008 10:53 pm    Post subject: Re: HTTP Virtual server Instance Failing Reply with quote

Hi Nitika,

Without unistalling Exchange and IIS and then re-installing again, I can't
offer anymore advice - I would call PSS

Oliver

Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Related Topics:
HTTP virtual server instance fails Every 10 days or so the Exchange HTTP Virtual Server Instance fails and I have to manually move my cluster group to my second node. After another 10 days the second node will fail the same way and I shift it back to the first node and we continue the cyc

Exchange HTTP Virtual Server Instance 100 hi, I have build new cluster for exchange 2003. but Exchange HTTP Virtual Server Instance 100 resource is not getting on line and failed with error "Exchange HTTP Virtual Server Instance 100:The IsAlive check for this resource failed. " I have read anothe

Exchange HTTP Virtual Server Instance 100 :The IsAlive check hi, I have build new cluste but Exchange "HTTP Virtual Server Instance getting" failed with error message "Exchange HTTP Virtual Server Instance 100 :The IsAlive check for this resource failed". As mentioned in another thread, I have checked metabase.xml

Errors when failing over When failing the Exchange Virtual Server over to the node on which I installed Exchange 2007 as the passive node, I receive the following errors in the application log. However, failing back to the first node (the node where Exchange was first installed)

testing from Virtual IP This is driving me nuts. I'm fighting with the network team about port 25 from my Ex2003 cluster. They swear it's open to my smarthost from y virtual IP...except i can't test it! It's not open from the node addresses. I've search far and wide....is there
Post new topic   Reply to topic    exchangefreaks.com Forum Index -> MS Exchange Clustering All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group